"El talp": fosc retrat de les clavegueres de l'espionatge

Quins contrastos! Després d'un divertimento trepidant de l'entrada anterior una d'espies on cal una actitud totalment diferent pel que fa a l'atenció i la emotivitat. Es tracta d'una pel·lícula pausada, amb poques paraules i moltes connexions rellevants que s'han d'anar descabdellant en la mesura del possible acceptant que no es "lligarà" tot la primera vegada. Perquè estem davant d'una d'aquelles obres que es mereixen i poden tenir una segona lectura encara engrescadora sense caure en la repetició sense solta ni volta.
La trama és ben simple: el descobriment d'un infiltrat en la cúpula de l'espionatge britànic dels anys 70 centrada en les investigacions d'un espia ja jubilat obligat a tornar per fer l'esmentada feina. El director ha estat molt encertat en crear una ànima i una atmosfera gèlida, claustrofòbica i amb una necessitat d'atenció màxima en els detalls i els flashbacks en concordança a l'exaltació de l'observació meticulosa com a qualitat més important en el món del Sr. Smiley (un brillant Gary Oldman). L'ha encertat de ple, també,  en la elecció i conducció del grup d'actors que acompanyen al protagonista i en el ritme pausat sense caure en cap moment en l'avorriment.
L'únic inconvenient  és que resulta dur en un dia de boira lleidatana quant a la cinta no surt mai el sol ni de bon tros. Recomanable pels amants de l'espionatge d'investigació i amb l'acció justa. Li posarem un merescut 8. Més informació.