La vida, la cultura i la dignitad per sobre la ineptitud i el Katrina

Porto uns deu minuts davant aquesta pantalla blanca i m'agradaria estar a l'alçada de la primera entrega d'aquesta sèrie coral que retrata d'una forma magistral les vicissituds d'una sèrie de personatges només tres meses després que el huracà Katrina (agost del 2005) provoqués la catàstrofe natural més mortífera de la història dels EEUU.
"Treme" és un barri de la ciutat de Nova Orleans en el qual se centra la línia argumental de la sèrie amb una intenció clara de donar una visió realista, emotiva i profunda del que els diferents personatges van viure i lluitar per superar una desgràcia de la magnitud de l'huracà esmentat. A partir d'aquesta senzilla proposta es desenvolupa un bon grapat de situacions de cadascun dels personatges que en cap cas et poden deixar indiferent.
Si parlem del ritme i el guió val a dir que s'aproximen a la cadència musical d'una peça de jazz o de banda amb moments plens de màgia i d'improvisació per acabar amb el retorn a la melodia. Tot sembla anàrquic per acabar encaixant amb una minuciosa perfecció.
Si parlem dels personatges hem de destacar un treball excel·lent per tal de desprendre d'una forma continuada un realisme sense exageracions amb una emotivitat justa i creïble. Menció especial mereix el treball dels actors que encarnen músics i, en concret, Antoine Batiste un trombonista enganxat a la seva música i a la seva peculiar forma de veure la vida.
Si parlem de la crítica social cal mencionar, que sense fer-se farragosa o pamfletària, exposa sense pietat les ineptituds i deixadeses d'uns governants que en cap moment van estar a l'alçada de les circumstàncies.
Si parlem d'ambientació plàstica i musical ens em de treure el barret davant una aproximació tan impressionant, real i intensa, plena de lluminositat, de color i de ritme.
En definitiva, cinema en estat pur per xutar-se directament a la vena.
La segona temporada està en marxa i la tercera en producció. Resistirem l'espera?. Més info.