"Si quiero silbar, silbo": drama de presons a recordar

Si el valor d'una pel·licula es calculés per la seva relació qualitat/preu de cost està clar que aquesta s'emportaria un 10 ben merescut. Si tenim en compte que el recolzament institucional a tot cinema Romanès està molt per davall de qualsevol de les indemnitzacions que s'han emportat aquests il·lustres lladregots de la banca el mèrit s'incrementa com una típica bombolla immobiliària.
Feta la brometa cal dir que la cinta ens narra un drama de reformatori que està a l'alçada de "celda 211" o "un profeta" si tenim en compte la seva fortalesa i contundència, alhora que  també em recorda l'angoixa de "la soledad del corredor de fondo". A partir d'una proposta senzilla i ben típica (la vida d'un jove resident per superar qualsevol obstacle i humiliació per aconseguir protegir al seu germà) se'ns mostra tota una sèrie d'imatges i escenes suggerents amb uns diàlegs mínims -fins i tot en excés- que van perfilant, amb una història de amor inclosa, un final necessàriament dramàtic però digne i ple de sentit pel protagonista.
L'obra, tot i ser la òpera prima del jove director Florin Servan, arriba avalada per màxim guardó al Festival de Berlín i per ser candidata als Oscars. A destacar la magnífica interpretació del jove intern  i el ritme de guió que no permet cap descans tot i que els diàlegs no siguin més que els imprescindibles. La càmera i els seus moviments i enquadres ens permet ser partícips de gairebé cadascuna de les respiracions i angoixes del protagonista fins al límit de ficar-te en la seva pell i "entendre" la seva expiació. I aquest, al meu parer, és el el gran mèrit de la cinta: fer-te sentir totes les pors d'un jove que la vida ha maltractar d'una forma brutal i persegueix amb tota la seva energia un objectiu ben lloable a pesar d'un sistema repressiu i inútil pel que fa la reinserció.
La meva puntuació arriba fins un 9 per premiar un cinema que surt de l'absolut no-res i que comunica sense pontificar ni cap victimisme una trama potent i que t'enganxa. Més informació a Filmaffinity i Fotogramas.