"Breaking bad (1a i 2a temporades)": l'explosió de la rancúnia

La sèrie va néixer discretament l'any 2008 sense pena ni glòria a nivell d'audiències i poc a poc s'ha anat obrint pas amb el boca-orella per consolidar-se i arribar fins la cinquena temporada. Es tracten les vicissituds d'un professor de química (Bryan Cranston) que arriba a la cinquantena amb el diagnòstic d'un càncer de pulmó que l'impulsa a traficar amb metamfetamines de la mà d'un ex-alumne per deixar la vida arregladeta a la família alhora que van sortint totes les rancúnies acumulades durant la seva existència.
Un relat amb una visió molt pròxima als germans Coen on les situacions més absurdes i estrafolàries es converteixen en gracioses on, fins i tot i malgrat la imperícia dels protagonistes, acaben amb "èxit".  Es poden trobar al malvat més malvat, col·laborar amb els camells més ineptes o amb el ineficaç "pes de la llei" personificat en el seu cunyat. No passa res, el "negoci" continua i es multiplica d'una forma exponencial gràcies a la extrema puresa del seu producte. Una reguitzell de situacions enllaçades amb uns guions perfectament encaixats amb un ritme que passa de la calma més "pastosa" a l'acció frenètica i compulsiva. I aquesta és una de les qualitats que, al meu entendre, es poden destacar per explicar l'èxit de la sèrie. No hi ha descans, en cada situació es podria acabar tot i no és així. Tot continua sense aturador i aguantant-se per un pèl.
Els treball del grup d'actors és impecable tot i que em quedo amb la Skyler White (Anna Gunn) en el difícil paper d'esposa del protagonista.
El treball tècnic de càmeres i fotografia també s'ha de destacar amb un tractament "calent" dels colors, la utilització sistemàtica del contrallum i l'us sense abús dels plans picats i contrapicats. Tot plegat li dona una atmosfera que et fa sentir una mica al marge de la realitat sense abandonar-la del tot.
En definitiva, una sèrie que no es pot deixar passar, amb una personalitat desbordant molt pròxima a un "deliri màgic" magistral.
Més informació a Filmaffinity i a la pàgina oficial de la sèrie.