"Una botella en el mar de Gaza": amor dins un conflicte

Les pelis amb una intenció alliçonadora cada dia les rebutjo més. No és el cas. "Una botella en el mar de Gaza" planteja preguntes decantant-se cap a una sol·lució pacífica sense pontificar i deixant el final mínimament obert a la participació de l'espectador. Una noia israeliana clarament progressista i pacifista coneix virtualment un típic jove palestí reclòs a la franja de Gaza a través de la simbòlica botella amb un missatge dins. A partir d'aquí es van mostrant les dues societats amb els seus grups radicals (i els que viuen alimentant aquests extremismes), les amistats, la família com a suport fins que es produeix un dels múltiples episodis de revenja per part de l'exèrcit més ben preparat del món.
L'amor en situacions extremes és un tema recurrent en el cinema i sempre és agradable impregnar-se d'un relat ben narrat, ben estructurat i amb una naturalitat creïble. Tot està una mica idealitzat i s'eviten intencionadament les escenes sagnants o esfereïdores; estenc que és el que es busca: posar una mica de llum en una situació enquistada des de fa una eternitat.
El director fa bé en no donar sol·lucions definitives malgrat deixi molt clar que i qui són els responsables d'aquest enquistament, de la mateixa manera que deixa oberta la fi de la història personal dels dos protagonistes.
De les interpretacions m'ha encantat la perfecció naturalista de la protagonista Agathe Bonitzer
Recomanada per totes les persones que els hi agradin les històries d'amor juvenil amb final obert i per les que vulguin tenir una mica més clara la situació del conflicte àrab-israelí.