"El professor (detachment)": el cercle viciós del desinterès

No estem davant d'una reflexió sobre el món de l'educació malgrat la traducció del títol porti a pensar-ho. El protagonista és un professor substitut de la mateixa manera que podria ser un empleat de banca tot i que el món educatiu aporta més terreny adobat per tal de mostrar tot allò que el director pretén transmetre.
Estem davant d'una visió dramàtica i angoixant de la indiferència i distanciament en el que la majoria de personatges viuen per tal de fugir o amagar les seves responsabilitats davant el fet de ser docent, pare, alumne o passatger d'un autobús. Aquest passotisme vital impregna d'una forma fins i tot un pèl exagerada i fregant el ridícul la majoria dels personatges, mentre el que pretén viure amb un cert compromís, com és el cas del protagonista, es troba amb la impossibilitat de sumar i més sol que la una. També cal afegir la "motxilla" particular que ha d'arrossegar el professor Brody: un avi terminal i capficat en negar un passat tenebrós, una mare protectora i víctima alhora i un caràcter paranoic que ha d'ensinistrar. Tot plegat genera una lluita personal frenètica i abassegadora filmada amb un mestratge destacable des d'un monòleg actual  que ens va duent per una biografia plena de muntanyes russes i reflexions filosòfiques sobre la pròpia existència amb apunts de la infantesa i els seus traumes.
La utilització del moviment tremolós de càmera, el desenfocament volgut o la estètica realista propera al documental busca una inquietant sensació opressiva que, al meu entendre, està al límit d'entrar en l'excés i la redundància petulant malgrat el resultat final sigui encomiable.
La interpretació del protagonista Adrien Brody, que recordem de "El pianista", ratlla la perfecció al hora que s'ha de destacar els joveníssims papers femenins de Sami Gayle (a la foto) i Bety Kaye.
Recomanada pels que vulguin una autèntica i profunda reflexió sobre el món que ens envolta a partir d'una visió desangelada i pertorbadora amb una petita espurna d'esperança.