"Los miserables": benvinguts a l'espectacle... d'interpretació

Aguantar dues hores i mitja a la butaca del cinema sense mirar el rellotge, veure la sala ben plena i que al final s'escapi algun aplaudiment ja són uns bons símptomes per una obra que havia de superar el repte de, al menys, donar la talla en comparació a un dels musicals amb més èxit de la història. Cal recordar, en aquest punt, que es va estrenar al West End de Londres allà per l'any 1985 i encara continua en cartell. També val a dir que aquest precedent també suposa una garantia d'atracció d'un determinat tipus d'espectador que segurament no s'atansaria al cinema davant una novetat desconeguda.
Dit això, cal destacar la bona feina d'interpretació de tot el grup d'actors amb uns papers cantats en directe en el 99 % de les situacions. Un mèrit que no es pot obviar ni depreciar destacant d'entre totes elles l'aparició estel·lar de Anne Hathaway en unes cançons plenes d'una intensa emotivitat i força que, literalment, et posen la pell de gallina encara que la trama sigui conegudíssima.
Podem dir que el director ens aproxima a un pam de la cara tots els detalls interpretatius i vocals que en un gran teatre resten a la distància en detriment de l'escena i la seva composició. Aquest abús del primeríssim pla és un del aspectes que es pot criticar tot i que no es fa molt pesat de suportar. Un altra cosa és la utilització del zoom ultraràpid en les escenes multitudinàries per tal de captar cada un dels intèrprets en primer pla que arriba a desorientar una mica. La composició escenogràfica abusa d'aquest zoom tipus GoogleEarth que en alguns casos, com el magnífic inici a les drassanes, està molt ben aconseguit malgrat en d'altres no li trobo el sentit.
El que no en té cap de sentit són els doblatges de la mínima part parlada de la cinta. Si totes les cançons estan subtitulades amb molts moments de transició de la parla al cant i a l'inrevés, quin sentit te doblar uns mínims diàlegs que quedarien molt millor subtitulats sense aquests canvis de to tan forçats?
En definitiva estem davant una exhibició d'interpretacions cantades d'un altíssim nivell d'un musical d'èxit on l'emoció a flor de pell resta garantida. Ideal per gaudir amb tota la família sigui quina sigui la diferència d'edat.
Més informació recomanada al bloc "el cadillac negro" .