"Proyecto Nim": els monstres de la ciència

Tenim davant nostre un documental sobre el ximpanzé Nim Chimpsky (nom que volia parodiar al de Noam Chomsky i la seva teoria de la gramàtica universal) separat de la seva mare al voltant dels anys 70 per tal d'iniciar un experiment amb l'objectiu de demostrar que amb l'aprenentatge adequat els animals poden desenvolupar un llenguatge similar a l'humà sense dependre de cap estructura innata del cervell. L'experiment dura fins als cinc anys de Nim que és quan es torna perillós per la seva fortalesa. A partir d'aquí comença un calvari que el durà fins una reserva a Texas on morirà a l'edat de 26 anys.
El documental utilitza l'abundant material filmat durant els primers cinc anys d'experiment i "aprenentatge", combinat amb entrevistes de personatges que van entrant i sortint d'escena a mesura que Nim es va fent gran. En aquesta primera etapa resulta especialment xocant l'obsessiva tossudesa per tractar el ximpanzé com si fos un membre més d'una família o un alumne qualsevol, totalment aïllat i sense contactes amb d'altres individus de la seva espècie. Tot es torç quant la pubertat de l'animal el converteix en un perill evident pels seus cuidadors al hora que el director de l'investigació, Herbert Terrace, en una descoberta sense precedents se'n dona compte que Nim imitava els gestos dels cuidadors per obtenir recompenses!, així de senzill!. Comença la segona part del documental seguint el rastre de l'animal que el porta a un laboratori de medicina experimental i  obrint el debat, encara no tancat, al voltant dels drets dels animals davant la "necessitat" de fer experiments agressius per tal de validar qualsevol medicina. En aquest punt és on es fa un tractament més tendenciós i exagerat aprofitant les imatges més impactants i la música més emotiva. D'aquí el va treure un defensor dels animals que li va oferir, per primera vegada en la seva vida, contacte amb els seus iguals permetent una socialització pròxima a la seva naturalesa.
El documental és d'una factura excel·lent amb la qualitat que no pren partit en cap moment i deixa que l'espectador construeixi la seva opinió al voltant de la vida d'un animal i el plantejament dels seus drets en el sentit de respectat la seva pròpia naturalesa i la seva pròpia evolució. També posa damunt la taula els límits de l'experimentació científica invasiva pel que fa referència al benestar dels animals i les seves conseqüències irreversibles.
Un documental destacat i recomanat pels que tingueu curiositat en les temàtiques plantejades al voltant dels possibles monstres que pot crear l'investigació científica quant es relaxen les consideracions ètiques.