"La flores de la guerra": épica patriótica i fraternal

L'adaptació de la novel·la amb el mateix títol de Geling Yang es concreta en un melodrama que es desenvolupa duran el terrorífic episodi de Nakín (1937) que narra les vivències d'un grup de col·legiales refugiades en una església catòlica, a les qual s'ajunta Jonh Miller (), un peculiar maquillador de cadàvers occidental, i un grup de prostitutes. L'estranya barreja dona pas a un difícil enteniment per passar a una convivència fraterna per intentar fugir d'aquella massacre i salvar el coll en un final d'epifania.
Estem davant de la producció (de l'any 2011!!) més cara de la història del cinema xinés dirigida pel mateix director de la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Pequín-2008. Bé, disculpeu, Yan Yimou també ha dirigit autèntiques poesies visuals i entranyables (la linterna roja, ni uno menos o fins i tot la recent amor bajo el espino blanco) però sembla que hagi patit una transformació que costa de pair per deixar-se atrapar per una discurs d'allò més simplista i carregat d'espectacularitat innecessària.
Un dispendi de mitjans posat al servei d'una història, presumptament coral i intimista, que es converteix en una successió d'escenes rodades amb una estètica i tècnica admirable malgrat moltes vegades es presentin deslligades, amb una durada excesiva i que acaba convertin-se en la tòpica història de bons i dolents coronada amb la poc creïble transformació del protagonista, el qual es presenta com un cínic egoista que en un obrir i tancar d'ulls (el temps que tarda en afeitar-se i possar-se la sotana) es transforma en un valerós protector i salvador.
Una cinta que no és comparable a ciudad de vida o muerte malgrat se situïn totes dues en el mateix episodi històric i, en alguns moments, sembli que Yimou vulgui retre homenatge a Lu Chuan.
Malgrat tot, i ja en la part final de la cinta, aconsegueix transmetre una aconseguida barreja de tragèdia, sacrifici honorable i fraternitat universal d'una forma bella i impactant amb unes interpretacions corals aconseguides destacant la de l'actriu en el paper de Yu Mou.
Recomanable per tothom que busqui una èpica espectacular i exagerada en mig d'una trama de germanor i generositat ben aconseguida amb tocs d'estètica poètica de la factoria Yimou.
Més informació a Filmaffinity i a IMDb.