“Las ventajas de ser un marginado”: sinceritat adolescent a cabassosNo és gens normal que un escriptor es fiqui darrera la càmera per dirigir la seva pròpia novel·la i se'n surti prou bé. Stephen Chbosky va escriure “las ventajas...” l'any 1999 amb suficients temes interessants i polèmics per tal que el llibre estigui recomanat en alguns instituts mentre es prohibeix en d'altres. L'autor ha estat més d'una dècada en decidir-se a portar al cel·luloide les cartes manuscrites de Charlie (Logan Lerman) dirigides a un amic imaginari on explica les seves reflexions i el seu primer any d'institut ple de novetats, moltes de les quals seran “la” primera vegada: el primer colocon, el primer amor, el primer grup d'amics,... Tot plegat arrossegant un trauma infantil provocat per dos greus episodis del passat.
La sinceritat és una qualitat especialment atractiva pels adolescents i en aquesta cinta en trobem de sobres afavorit per una veu en off (potser usada amb excés) que va llegint les cartes del protagonista. Els dos amics d'en Charlie també s'encarreguen de transmetre veracitat i transparència en les seves magnífiques interpretacions. Podem afirmar que Emma Watson es deslliga definitivament del llast de l'Hermione de la saga Harry Potter i que Ezra Miller es menja la càmera  cada vegada que surt.
La obsessiva recerca d'un lloc en el món i algú altre que el pugui acompanyar mitjançant una veritable amistat són els eixos que ens transporten fins els anys 90' amb una banda sonora magnífica pròpia de l'època amb un paper destacat dins la trama i les cintes de cassete com a mitjà d’intercanvi.
Una obra molt recomanable, que et transmet bones sensacions  i que traspua transparència, veracitat i autenticitat sense caure en els tòpics adolescents més rebregats.