"Pura vida": mirades i actituds que foraden


Pura vida és un documental fet  amb ofici, que ens explica d’una forma intensa i entenedora  tot el que va passar al voltant de l’idolatrat pic de l’Himalaya com és l’Anapurna durant l’intent de rescat de l’Iñaki Ochoa. Un intent que mobilitza durant quatre dies a una dotzena dels millors alpinistes del món.

Amb entrevistes personals des del lloc de residència de cadascun dels alpinistes es van desgranant les hores i, al mateix temps, ens mostra diferents visions que des de les seves pròpies cultures tenen dels fets. El pragmatisme de l’alpinista rus contrasta amb al visió més hollywodiana del l’estatunidenc, la  visió  del romanès Horia Colibasanu és més emotiva mentre la del suís és molt més detallada i objectiva. Un gran encert que dona molta riquesa i que et permet veure i constatar el punt en comú que els uneix: la passió per la muntanya i una mirada despullada, autèntica i profunda de tots ells que contrasta d’una forma obscena amb la buidor del posat dels turistes pujant al mateix helicòpter del qual el grup baixa després de donar per acabat l’intent de rescat. Una foto que és el motiu que impulsa als directors a ficar-se a la feina.

Val a dir, també, que una part d’aquest treball el va utilitzar l’entrenador Pep Guardiola per motivar als seus jugadors. Realment estam davant una classe magistral de motivació i superació personal.

Recomanat per a totes les persones que s’estimen la muntanya més enllà de la col·lecció de fites i cims tot i que, personalment, em quedo amb les mirades, paraules i actituds xopades d’autenticitat i vitalisme de tot el grup que va hi va participar i, és clar, amb la forma magistral i emotiva que es transmet.

Més informació a Filmaffinity.i a l’article del diari “El Pais”.