"Un asunto real": cinema històric amb sentiments

L'episodi històric, fonamental en la història danesa, comença amb l'aparellament del rei Cristián VII de Dinamarca amb la princesa de Gales Carolina Matilde (una joveníssima i prometedora ) que es troba als 16 anys amb un pertorbat esquizofrènic al qual li dona ben aviat un hereu. A partir d'aquest moment entra en escena el metge il·lustrat Johann Struensee (un precís ) el qual es converteix molt hàbilment en amic i conseller del rei. Les habilitats mèdiques i les idees avançades de Johann enlluernen a una avorrida i marginada esposa. El triangle ja està format i durant uns anys serà Johan el que aconseguirà fer-se amb les regnes del país fent fora un consell rector de caire aristocràtic per tal d'introduir reformes en línia a l'onada de renovació i llum que recorria tota Europa. La rancúnia venjativa de les elits provocarà un dramàtic desenllaç.
El primer i involuntari pensament mentre passaven els minuts era traçar paral·lelismes amb l'època actual: unes minories cobdicioses i mesquines que dicten l'esdevenir de forma egoista i  sense clemència per la majoria de la població. Un fet inevitable que cal superar per poder degustar amb delit totes les qualitats de la cinta.
En primer lloc la seva justa barreja entre cinema d'època sense estridències ni ostentacions ridícules amb un cinema intimista en la recerca de les traces d'identitat dels personatges. I és en aquest darrer aspecte que s'aconsegueixen millors fruits. La figura del rei és realment difícil de mostrar fins al punt que el director va optar per filmar dues versions del personatge: una més histriònica i un altra més reservada. La parella d'amants és la que destaca i la que s'emporta l'atenció d'una forma intensa i atractiva. De fet a la Alicia Vikander li estan plovent els contractes a partir d'aquesta interpretació.
En segon lloc l'encertadíssim relat de totes les linees argumentals que envolten una intriga en la qual intervenen les voluntats de molts diversos personatges: des de la mare viuda fins als amics d'en Johann passant per les diverses figures aristocràtiques que tensen la corda quan poden.
De ben segur que la història real s'assembla més al que es descriu en aquesta obra que a les mostres més fastuoses i opulents. Una bona oportunitat per gaudir d'una magnífica lliçó d'història contada amb de forma exquisida i passional alhora.