"Blue valentine": turbador drama romàntic

La parella Dean i Cindy (una destacada Michelle Williams) porten uns quants anys de convivència amb una nena petita i intenten recuperar la passió perduda amb una escapada de cap de setmana a "l'habitació del futur". A partir d'aquí anirem coneixent amb reiterades retrospectives tot el que ha anat deteriorant aquells inicis tan plens de desig.
En primer lloc aclarir que es tracta d'una cinta del...  2010! i que la sospita és que la seva estrena va estar motivada més per l'estela de "drive" i el seu protagonista Ryan Gosling que per voluntat de la distribució. Malgrat això, benvingut sigui el rebot per permetent-nos veure una cinta molt més que notable i que no deixarà indiferent a ningú.
Destacar per sobre de tot la seva força i credibilitat. Estem veien escenes i personatges que transmeten i t'arriben amb una solidesa indiscutible amb una agradable fartera de realisme proper i punyent. L'ara i el passat es van relatant amb enllaços ben distribuïts i amb sentit per tal d'explicar un procés degeneratiu sense assenyalar en cap moment un motiu o un culpable en concret. És com aquella roca exposada a la intempèrie que la pluja, el gel i el vent van erosionant fins la trencadissa final. En el cas que ens ocupa el elements corrosius els configuren el passat i l'entorn de cadascun dels personatges: la recerca obsessiva de l'ideal familiar que mai s'ha viscut, la figura omnipresent del pare autoritari i castrador o el llast interioritzats dels rols sexistes masculins i femenins.
Estem davant d'una bona oportunitat per gaudir d'un angoixant drama ple de sinceritat i amb una gran riquesa de matisos i elements per explicar un procés d'allunyament irreversible.
Més informació a FilmAffinity i IMDb.