"Cuatro dias de mayo": guerra i amistad

Estem al final de la segona guerra mundial en un orfenat al nord d'alemanya que l'ocupa l'exèrcit soviètic i el deixa en custòdia a un reduït escamot amb un capità, el protagonista, al capdavant. A partir d'aquest punt s'inicia la relació d'amistat amb un nen de dotze anys i els diferents episodis que conformaran aquest drama bèl·lic un tan particular. Un relat en el qual la guerra mundial ha deixat un brutal rastre de dolor i pèrdua per tots les costats i que els personatges protagonistes arrosseguen de formes ben diferents. Mentre el nen alemany encara vol convertir-se en un heroi protector emulant al seu pare soldat mort en combat, el capità rus únicament te ganes d'acabar amb un mínim de dignitat i sense que s'emporti més vides humanes pel davant.
Un cinema bèl·lic que no es queda en els rols habituals que estem acostumats a veure i ens transporta més cap el terreny de les relacions humanes i la seva fortalesa en mig de la barbàrie més crua. Unes relacions que no es tanquen únicament en el capità i l'orfe, també ens mostren intensament el vincles i estereotips dels soldats, de la directora de l'orfenat o les altres nenes i noies de la casa. Personatges ben definits, ben interpretats i que aporten el seu gra de sorra a la trama.
Una cinta que t'atreu i et deixa una mica perplex al presentar-te una senzilla història envoltada en un context  situat en els límits d'una confrontació mundial plena d'estereotips que, com a mínim, ens xoca molt que es rebreguin i es capgirin una mica tot i que les fronteres entre el be i el mal estiguin clarament delimitades. Recomanable pels que vulgueu veure una bona història de lligams personals situada en un escenari peculiar a les acaballes de la gran guerra.
Més informació a Filmaffinty i el trailer.