"Insensibles": entre el terror, la fantasia i la memòria

David és un neurocirurgià d'èxit que cavalca confiat cap a una futur prometedor, sense escletxes i a punt de constituir una família. De cop i volta tot es gira al igual que el cotxe en el que te l'accident i s'inicia una etapa ben diferent de la seva existència on haurà de plantar cara al dolor i la memòria més terrorífica.
Sembla un plantejament ben simple i ben conegut però la cinta és, d'entrada, molt més ambiciosa al mostrar-nos, al menys, tres relats tots enllaçats dins d'un conte ple d'inventiva  amb una marca que ja s'ha batejat com el "fantaterror nacional"  que estaria en la línia de "el laberinto del fauno", "el bosc" o, fins i tot, la multi-premiada "pa negre". Un intent de recuperar la memòria històrica amb un estil ple de possibilitats i que combina el rigor històric i necessari amb elements imaginatius allunyats clarament d'un realisme cru.
Un inici impactant, ple de possibilitats i ambiciós ens van portant en un anar i venir del present al passat cap a propostes més febles on decau la tensió de forma estrepitosa i on s'acumulen escenes planes i insípides, per intentar remuntar al final amb l'aparició de l'horror més espantós i la finalització més fantasiosa.
Tot dona voltes en torn a la magistral interpretació de l'Àlex Brendemühl que manté un difícil to distant i gèlid mentre la resta de l'equip d'actors queda eclipsat d'una forma evident.
Una òpera prima que, impregnada d'una ambició destacable, intenta el salt mortal de crear "la màgia" a partir de narracions que il·luminen les cares més fosques i macabres de l'ésser humà  al costat de línies romàntiques, d'intriga o de traició. Un intent que no deixa de ser destacable i mínimament estimulant per a tothom que li agradi la combinació de diferents trames i gèneres a la recerca d'un univers entre fascinant i misteriós. Tenint en compte que fer diana a la primera és molt complexe, podem dir que es tracta d'un debut que caldrà seguir.
NOTA: em permeto afegir el cartell "graciós" de la pel·lícula. L'he trobat d'allò més aconseguit.