"Expediente Warren: The Conjuring": por de la vella escola

La pel·lícula es basa en un episodi real (amb tots els afegits i variants més efectistes) resolt per una parella d'investigadors sobre fenòmens paranormals i exorcismes: el matrimoni Warren.
El director James Wan ja em va sorprendre amb una impactant "Saw", amb un domini de la càmera i el ritme destacat per aconseguir el cop d'efecte volgut. Amb aquest nou treball ens impressiona i fa callar, de por és clar, a tota la claca de sorollosos grupets d'adolescents que s'asseuen a la sala amb la intenció de tornar a veure un altre "Scream". A la mitja hora, els comentaris burletes s'emmudeixen i les diferents escenes capturen la seva l'atenció sense contemplacions.
Amb la utilització estricta dels recursos més tradicionals i sense cap efecte digital el director aconsegueix unes quantes tancades d'ulls amb commocions que d'entrada semblen les tòpiques del gènere tot i que continuen funcionant d'una forma sorprenent. Tota l'estona estas pensant que "allò ja ho has vist" i que et deixarà indiferent. No és així, sempre hi ha un gir inesperat o un efecte sobtat. Es tracta d'un retorn a la senzillesa i la simplicitat, d'un homenatge als clàssics del gènere ("el exorcista", "el resplandor" o, fins i tot, "los pájaros") que funciona i aconsegueix allò que vol: fer por i entretenir-te.
El aspectes més fluixos els hem de buscar en una música que no aporta res i en unes interpretacions correctes i prou .
Recomanada per passar una bona tarda terrorífica amb l'afegit sempre impactant del "basat en fets reals". Només dir-vos que, mentre les quatre filles van assistir i assessorar el rodatge, la mare no va voler saber res per tal d'evitar enfrontar-se als espantosos records...
Més informació a Filmaffinity.