"Inch'Allah": radiografia emotiva d'un conflicte etern

La protagonista cada dia creua un pas fronterer de Ramala per dormir dins territori Israelià en el qual te una amiga veïna i guàrdia del mateix pas. Durant el dia  i al costat Palestí assisteix en una ambulatori atrotinat a les dones que necessiten atenció mèdica. Aquí també te una amiga, embarassada i amb el company a una presó israeliana a l'espera de condemna. Aquest triangle d'amistat amb un epicentre dominant en al figura de la Chloé () i amb un pintallavis de color cirera intens com a símbol d'unió íntima, està conformat damunt un volcà actiu i latent que es posa en erupció de forma salvatge, inesperada i, fins i tot, inevitable malgrat els esforços per tal que la lava/sang no es desboqui. La figura del volcà actiu em serveis perfectament per il·lustrar una primera part de la cinta on tot sembla estar dins una controlada inestabilitat fins que comença una erupció en el darrer terç del metratge quan la Chloé no pot mantenir aquesta difícil equidistància i ha de prendre part d'una forma extrema i dramàtica.
Amb una tècnica propera al documental, la càmera es mou d'una forma àgil i realista per tots els personatges utilitzant plans primeríssims amb una implicació emocional que et fa partícip de cada situació viscuda. Aquest fet ens mostra unes interpretacions molt intenses especialment per part de la protagonista i la seva amiga palestina Rand (), mentre Ava(), l'amiga i soldat israeliana, es queda en una una valoració d'acceptable.
Una pel·lícula descarnada, honesta i profunda sobre un conflicte enquistat en sentiments molt viscerals de difícil resolució immediata i que resten encadenats en una espiral d'odi i menyspreu que es manifesta moltes vegades en violència extrema. Malgrat el dramatisme, la cinta mostra un camí de sortida en forma metàfora en la figura d'un infant, que podem veure al cartell, vestit de superheroi amb repetides aparicions "espectrals" i que fa un petit forat a través del mur per tal de veure, sense mostrar-se, un arbre petit protegit per un de gran. El futur potser?
Recomanada i interessant pels que vulgueu un altra visió més íntima i dramàtica del conflicte Israelià-Palestí amb una aproximació plena d'una veracitat penetrant i colpidora.