"La bicicleta verde": pedalar i entusiasmar

Si el mèrit és obtenir el màxim resultat amb mitjans i condicionants precaris estem davant una proposta que és mereix la millor de les qualificacions. Si fa uns anys em diuen que veuria una bona pel·lícula de l'Aràbia Saudí protagonitzada i dirigida per  dones, i filmada sencera dins el mateix país segurament hauria arronsat el gest assenyalant incredulitat. Doncs bé, ja la tenim aquí!, amb un valor, una lluminositat i una poètica dignes de ser destacades i recomanades. Penseu, fins i tot, que durant el rodatge, la directora Haifaa Al Mansour havia de romandre algunes vegades dins una furgoneta i donar les ordres a través d'un walki per tal de no ofendre a la gent que podia estar observant.
Tota la trama gira al voltant de Wadjda (Waad Mohamed), la nena protagonista, d'uns deu anys d'edat que viu en un barri de l'extraradi de Riad i la seva mare que treballa en una escola. Una vida normal i rutinària que ha de superar tota mena d'obstacles i "tradicions" que, pel fet de ser dones, causen unes quantes ensopegades que posaran a prova el seu coratge i determinació per fer valer els seus somnis per dur una vida digna.
L'encant de la interpretació de la nena ens sedueix des del primer moment tot resolent les situacions més complexes amb una compostura més pròpia d'una interpretació a "l'anglesa" que d'una debutant no professional. Situacions que es van succeint amb una cadència ben mesurada i que en cap moment decau l'atractiu i la convicció de la cinta intercalant una denúncia social imprescindible sense convertir-se en omnipresent i molesta.
Tot plegat una proposta que, disfressada d'una aparença simplista, ens mostra i ens fa partícips d'unes ganes de tirar endavant i de fer valer el propis somnis en mig d'una realitat prou dura tot i que també pot disposar dels seus moments dolços i plens de màgia.
Més informació a Filmaffinity i a La Butaca