"Un cerdo en Gaza": un burlesc crit de ràbia

Jaffar és un pobre pescador musulmà que viu a  la franja de Gaza el qual un dia es troba un porc a les seves esquifides xarxes de pescador de proximitat per imperatiu legal. Obligat a desfer-se de l'animal per les seves creences acabarà tirant d'enginy per treure-li un bon pessic en mig del bloqueig israelià i l'opressió dels islamistes radicals.
La interessant i destacada òpera prima del director Sylvain Estibal  ens presenta una situació molt humana que es converteix en absurda i burlesca alhora que la sacseja per treure el pols i els colors a una situació social i política basada en la rigidesa i la intolerància. Des d'un coneixement profund de la situació que li dóna el seu passat com a periodista, el director ens mostra un conte de fades a favor de la reconciliació tot partint d'una realitat enquistada per ambdues parts. En aquest sentit, constatem com n'és de simptomàtica la dificultat que va trobar per aconseguir i la prohibició per filmar als territoris d'origen
Tot i que el ritme de la cinta té unes baixades perilloses en la seva part central, l'inici es per pixar-se de riure i el final és d'una ingenuïtat màgica a favor de la dignitat i la reconciliació que li donen un encertat i atractiu aire de comèdia agredolça passada per un filtre de realisme contundent.
L'obra es guanya amb mereixement l'etiqueta d'una de les sorpreses a tenir en compte de l'any per l'atreviment a l'hora de barrejar gags humorístics amb reflexions en forma de metàfora a partir  d'un estil que, malgrat les distàncies i l'atreviment del que escriu, recorda al Chaplin més incisiu. (Més info)