"De tal padre tal hijo": fills, pares, testos i olles

Què faríeu davant la pregunta vital que planteja la pel·lícula si amb un fill de sis anys us diguessin que no es el vostre fill biològic a causa d'una errada hospitalària durant el dia del part i que us heu de posar d'acord amb l'altra família per fer l'intercanvi? Un bon dilema que coincideix amb la paternitat del mateix director (té un fill de sis anys) i que, sense cap mena de dubte, afegeix un valor i un folre de sinceritat que s'agraeix.
La resolució d'aquest procés d'intercanvi forçat (sembla ser que el 100 % de les famílies decideixen fer la permuta) permet traçar un retrat magnífic del que són dues famílies ben diferents i tot allò que suposa el fet de viure la paternitat. I, malauradament, no podem afegir la maternitat perquè el paper de les mares en aquest cas resta com acompanyament discret i suport imprescindible. I aquesta podria ser l'única desaprovació que se'm acut de la cinta. Per la resta tot són el·logis.
Kore-eda ens presenta dos famílies prou diferents d'una forma prou imparcial per tal de no prendre part i poder ser partícips d'aquesta odissea posant-nos en la pell d'un arquitecte ben situat, carregat de responsabilitats i de tracte distant i exigent amb seu fill tot i que també te moment de tendresa i satisfacció personal. Amb la frase lapidària "ara ho entenc tot" (fent referència al poc "esforç" que posa el petit al tocar el piano) el protagonista inicia una nova i indefugible relació amb un altra família que no comparteix els seus valors i ha "educat" al seu fill biològic d'una forma un "pèl estranya". L'angoixa inicial donarà pas a un procés de creixement en el qual s'arriben a confondre i intercanviar d'una forma realment màgica el papers de pare i fill. Qui ensenya i qui aprèn?, de fet hi ha moments que el nen pren tot el protagonisme al adult per convertir-se en el motor de la pel·lícula.
I és precisament en aquest fet que m'agradaria destacar el mestratge del director, que ja vam comentar a l'entrada del miracle "kiseki", a l'hora de dirigir tot tipus de canalla i aconseguir extreure tots els matisos d'unes criatures encantadores però complicadíssimes a l'hora de fer una cosa tan difícil com és interpretar.
Recomanada per tothom que vulgui participar d'un camí de creixement conjunt amb un infant i que desitgi fruir de dues hores plenes d'un conflicte fascinant i màgic al voltant d'uns personatges definits amb una subtilesa que et captiva. Una magnífica cinta que et deixa un pòsit d'enriquidora reflexió que la converteix en imprescindible.