"Tots volem el millor per a ella": confirmació d'una jove promesa


Les joves promeses de la factoria ESCAC comencen a confirmar la seva vàlua i destaquen com a joves talents que ja despunten. La Mar Coll n'és un exemple molt clar. Després de la bona acollida de Tres dia con la família ens presenta aquest drama ple bona feina i que es mereix tot el reconeixement.
La Geni (un perfecta Nora Navas, nominada merescudament a la millor actriu dels premis Goya) és una dona d'una família benestant de Barcelona que es troba en la part final de la recuperació d'un greu accident de trànsit que ha deixat seqüeles irreversibles malgrat tot el seu entorn familiar s'obsessioni per tal que les coses segueixin igual que abans. Aquest trànsit traumàtic i ple d'ensurts cap a l'acceptació profunda de la nova situació i l'inici d'una nova etapa vital és el que ens descriu d'una forma prou impactat i atractiva alhora.
El retrat que ens presenta està ple de contundència i de cruesa barrejada amb una fina ironia que ajuda a suportar la grisor que li toca viure a la protagonista. La narració sempre deixa subtils suggeriments amb portes entreobertes en mig d'una quotidianitat despullada que van angoixant a la protagonista alhora que li van mostrant la via de fugida.
Potser no és una pel·lícula polida ni rodona, potser els personatges secundaris es queden a mitges i també és possible que el ritme decaigui estrepitosament durant el segon terç del metratge però el que és una certesa implacable és que s'aconsegueix penetrar dins el personatge principal i acompanyar-lo en els seus neguits i dubtes existencials embolicant-te en una atmosfera grisa (no surt el sol ni un minut) i opressora, malgrat les aparences indiquin que es tracta d'una família-clan benestant i exemplar, per arribar a un final magnífic, prou obert i contundent alhora. No us la perdeu.