"La gran estafa americana": interpretacions i prou

El perill de les barreges és que poden convertir-se en un experiment sense cap mena transcendència que resulta simpàtic i prou. Aquestes experiències s'agraeixen per l'atreviment i la seva presumpta innovació tot i que la decepció pot ser més cruel quant te'n dones compte que es un altre caramel de moralina amb un embolcall trencador d'un contingut decebedor tot i que el mestratge del quartet interpretatiu no es posi en dubte en cap moment.
La cinta narra amb l'estructura d'una comèdia fosca retocada amb aires de thriller (una barreja, vaja) les peripècies d'un estafador de "classe mitja" que, conjuntament amb la seva companya de feina i amant, es veuen obligat a col·laborar amb el FBI per tal d'enxampar uns quants peixos grossos.
Estafes, enganys en múltiples capes magníficament interpretades per un portentós Christian Bale (no seria estrany que li prengui l'Òscar al Di Caprio), Amy Adams en un magnífic paper de sòcia-amant i la Jennifer Lawrence l'actriu en estat de gràcia del moment --que sempre recordaré per Winters bone-- donant vida a una esposa i mare d'allò més estrafolària acompanyats per un discret Bradley Cooper en el paper de policia incorrupte(?).
Està clar que el director David O. Russell  sap tractar i guiar perfectament a tot el grup de grans actors exprimint el bo i millor de cadascun, posant els enquadres i la càmera al seu servei. I és en aquest punt que notes un abús que arriba a cansar: diàlegs i discussions innecessaris que s'allarguen pel lluïment. La narració flueix a empentes i rodolons, sense avorrir massa creant una mínima tensió malgrat que després de les més de dues hores tot plegat no et deixi cap empremta i acabis arxivant-ho tot a l'hemisferi més gris del teu cervell.
Segur que guanya alguns premis (no m'atreveixo a dir molts) tot i que, en atenció a la paraula "estafa" del títol, quant estas a mitja pel·lícula tens la il·lusió de tenir davant d'alguna cosa important i un pèl transgressora. Tot queda en una insulsa aproximació sense substància.
Recomanada pels que vulgueu veure fantàstiques interpretacions de les estrelles del moment en un repertori variat i prou entretingut.