"El gran cuaderno": el mal per tot arreu

Una de les millors definicions que he llegit sobre aquesta pel·lícula és la que podeu veure en aquesta piulada on es diu que es tracta "la vacuna perfecta contra l'infecció sentimental de vidas bellas i niños con pijama de rayas". Si heu vist qualsevol de les dues cintes mencionades, agafeu el mitjó, gireu-lo del tot i tenyiu-lo d'un negre obscurs i penetrant per tal d'imaginar mínimament l'estat d'ànim que us deixarà "el gran cuaderno".
La segona gran guerra està desbocada i una parella envia als dos bessons protagonistes a la casa de l'àvia que no coneixen i que viu aïllada a les afores d'un poblet hongarès. Aquesta "dolça" padrina els portarà per un camí d'enduriment, d'insensibilitat i crueltat que els permet sobreviure sense cap mena de sentiment de culpa en mig la barbàrie, la corrupció i la mort per acabar convertint-se en autèntics monstres obsessius.
Els bessons Claus i Lucas, en una memorable interpretació, amb l'ajut d'una padrina malparida (també memorable) i d'un paisatge inclement ens condueixen per una pèrdua de la innocència sense un bri de pietat,  en mig d'una cruesa i unes reflexions morals que van conduint poc a poc cap un desenllaç maligne i tenebrós únicament apte per espectadors interessats en esbrinar aquest costat de la guerra. El costat poc conegut de la la vida quotidiana sense cap esperança on el campi qui pugui i a costa del que sigui és el punt de partida de cada nou dia. I aquest és el mèrit de la cinta: construir una metàfora sense cap misericòrdia de tots els personatges que podrien conformar la quotidianitat de qualsevol petita població durant aquella època devastadora. El director János Szász ens ve a dir que no hi ha millor manera de combatre l'enemic que coneixent-lo en la seva fastigosa nuesa.
Aquest fidel retrat es veu poc arrodonit amb una narrativa plena de irregulars alts i baixos sense que acabin d'explicar-se i entendre's massa. Aquesta incoherència es va agreujant cap el terç final en una precipitada resolució que em fa decantar cap una puntuació d'un set justet.
Recomanada per a tothom que li agradi aprofundir en l'essència d'un maligne íntim, proper i quotidià que va acompanyar la tragèdia més horrorosa del segle XX sense fer cap concessió a discursos d'esperança xupiguais.