"Nueva vida en Nueva York": simpàtica, amable i vital

Tot i que aquesta pel·lícula forma part d'una trilogia que haurem de revisar (ja ho farem a les vacances, no?) es tracta d'una història que funciona perfectament sola i que narra el trencaclosques existencial d'en Xavier davant la seva separació i trasllat a Nova York per tal d'estar al costat del seus fills. Aquesta primera peça es completa amb l'aparició d'una amiga lesbiana que li demanarà un favor especial i finalment, la primera novia també separada i amb dos fills, que passen una època de vacances a la ciutat. Tot plegat amanit amb l'escriptura d'un llibre (en Xavier és escriptor) i un matrimoni de conveniència amb una noia xinesa per solventar els problemes amb els emprenyadors funcionaris d'immigració.
La gran virtut del director Cédric Kaplisch està en que les nombroses peces encaixen totes, aportant alguna cosa a la rocambolesca història i afegint un tirabuixó més a les filigranes que ha de fer el protagonista (un esplèndid Romain Duris) corrent amunt i avall per tal de estar en tots els escenaris que aquesta etapa de maduresa responsable el fa participar. El director no dubta en utilitzar formats cinematogràfics múltiples i innovadors (animació, retalls, pantalles ordinador, Google Maps,...) que conjuntament amb nombroses escenes retrospectives (flashbacks) lligades per una veu en off en primera persona dona un atractiu dinamisme que et manté atent encara que la projecció sigui a l'hora de la fatídica migdiada.
El grup de les tres dones lligades al Xavier estan a una alçada magnifica destacant Audrey Tautou (Amelie) en el paper de Martine, Cécile de France en el paper d'Isabelle (El niño de la bicicleta) mentre Kelly Reilly  en el paper de Wendy potser és el més antipàtic i planer.
Estem davant d'una admirable comèdia que connecta  amb les vivències quotidianes d'una forma espontània i emotiva, sense temps morts i que amb una desenfrenada continuïtat dóna com a resultat un producte senzill, digerible, vitalista i proper sense resultar banal ni insuls. S'aproxima d'una forma oberta i prou contundent a temes tant transcendents com la globalització, les múltiples formes de família, la immigració, la diversitat en totes les seves vessants, l'educació dels fills o la importància de l'amistat.
Molt recomanada per passar una bona estona amb un puzle de relacions vertiginoses d'una maduresa recent estrenada i complexa.
La meva puntuació puja fins un merescut 8.