"Hermosa juventud": cinema social, de qualitat i imprescindible

Diu el director JaimeRosales que la seva pel·lícula, més que cinema social, és cinema mirall. Crec que és les dues coses: un mirall que reflexa una realitat social dura, amb molt poca esperança i indignant. Un cinta tan necessària com minoritària encara que hagi estat l'única representant de l'estat en el darrer festival de Cannes amb el premi del jurat ecumènic inclòs. Un cinta que, malauradament, es quedarà molt lluny de benvingudes i generoses taquilles  i que podem considerar com a cinema d'autor de qualitat.
La trama dóna tombs al voltant d'una parella de joves enamorats amb ganes de tirar endavant un projecte vital ple d'esperança i empenta que es van apagant poc a poc fin al punt de veure's obligats a prendre decisions que ja us podeu imaginar: la dura i fatídica emigració d'un dels dos amb una infausta distància pel mig que ho determina tot.
Rosales aconsegueix un retrat proper i colpidor, amb uns diàlegs naturals i creïbles que mostren molta feina en tasques d'improvisació dels actors protagonistes (Ingrid Garcia i Carlos Rodríguez) amb un resultat prou destacat i que ens demostren en cada escena que hi ha hagut una química i una connexió clara entre ells.
Tota la trama flueix de forma senzilla, natural i sòbria aconseguint captar l'atenció malgrat estiguem davant d'una quotidianitat ingrata amb una possibilitat evident de caure en l'avorriment. Amb la excepció de l'episodi de matonisme i la utilització massa reiterada i molt evident de les noves tecnologies (skipe, washap i galeries de fotos al mòbil) tot té un sentit dins un guió mesurat i atractiu.
Estem davant d'un treball que, tot i tenir moltes coincidències amb "10.000 km", seria l'altra cara de la moneda pel que fa referència a l'estètica, la forma i l'estrat social de la parella.
Si voleu veure un retrat veraç, profund i creïble, sense arribar a l'instructiu sermó,  del que ha provocat aquesta crisi/estafa en el sectors més popular i als joves en concret no us la perdeu pas.
La meva nota se'n va fins al 7.