"El extraordinario viaje de TS Spivet": aventura efectista i molt personal

La meva valoració de les pel·lícules va lligada moltes vegades  a la seva capacitat d'obligar-te a continuar pensant en ella un vegada ets fora de la sala. Les obres mestres perduren gairebé per sempre i, fins i tot, la seva presència va creixent mentre les que són focs artificials duren una tarda i prou. La peli que ens ocupa estaria en un terme mig i puc constatar que la primera tarda va ser prou intensa. La seva curiositat infantil em va fer despertar la meva de tal manera que durant unes hores un minúscul detall detonava la imaginació més engrescadora. El pas d'un parell de dies (sempre va be deixar reposar una pel·lícula) no ha aguantat aquest frenesí però crec que es convertirà en una obra que perdurarà com ha perdurat el personatge d'Amelie o l'edifici de Delicatessen. Al meu entendre el personatge protagonista de TS Spivet (interpretat per K. Catlett) persistirà per la seva força, la seva perfecció interpretativa i pel seu excés de tendresa.
Jaunet està construint un univers particular amb una tècnica molt concreta (utilització de la veu en off, primeríssims plans molt aptes per les 3D, escenes i enquadraments detallistes i meditades amb un especial tractament del color) amb uns personatges extrems per les seves peculiaritats entre imaginatives i dolces. Un altre assumpte són les mancances evidents en el guió, el tramant entre els diferents components de l'argument i l'abús de les postals paisatgistes ensucrades. A més a més el connector auxiliador de la veu en off del protagonista ajuda molt tot i que en diverses ocasions les meravelloses escenes es mostren aïllades.
Malgrat tot, el resultat final és notable gràcies a la magnífica interpretació del protagonista  (ha nascut una estrella?) i la sempre eficient Helena Bonham Carter dins un univers màgic, efectista i personal marca Jaunet que aconsegueix impregnar-te i que t'emportis una bona motxilla plena d'un imaginari molt peculiar, extremat i colorista.
Per tot plegat es mereix un 7.