"Leviatan": nàufrags a la deriva

La vida de Kolia en un poblet de la costa russa emula l'estoïcisme del santificat Job i ens mostra un retrat angoixant  i repulsiu sense concessions amb uns esporàdics tocs d'humor que l'únic que permeten és agafar una mica d'aire per continuar amb una opressió que s'instal·la al vell mig del pit sense cap pietat. Cal anar preparats per aquest viatge que no és precisament a una illa paradisíaca del Mediterrani --digueu-li Ítaca si voleu. Es tracta de la duríssima i gèlida costa del Mar de Bàrents on la natura és de tot menys acollidora tot i que contingui una estètica poderosa.
El maligne se'n mostra de diverses formes. Per un costat l'Estat repressiu i escapçador, sense cap separació de poders i amb una corrupció endèmica. El que lluita contra ell és engolit al ventre de la balena. A aquest primer element l'acompanya una religió que sense cap tipus de vergonya s'asseu a la taula dels poderosos oblidant-se de la misericòrdia i la defensa dels més febles. A l'Estat i la Religió se li suma una xarxa comunitària impregnada d'un egoisme maliciós i aprofitat amb una hipocresia malaltissa. I, finalment, què ens queda?. Als menys en quedarà l'amor, refugi d'il·lusos, perdedors i marginats?. Doncs, res de res. Els do més preuat es converteix en fugisser, dèbil i volàtil arrossegat per una cascada de successos que l'aclaparen. Tota sensibilitat s'esmicola amb una brutalitat misògina repulsiva i del tot desinhibida per unes borratxeres autodestructives i socialment acceptades. Fins i tot la innocència infantil en busca de refugi és segrestada subtilment en forma d'una falsa pietat.
Cal destacar una direcció i fotografia  magistrals per construir una estètica molt potent dins un relat brut i fosc carregat de simbolismes en forma de balena, mar amenaçador o paisatges gèlids.
Recomanada a aquells que voleu deixar-vos penetrar per un cinema ple de punxades viscerals i amarat d'un maligne omnipresent on l'únic espai per l'esperança és comprovar que els nàufrags suren miraculosament en mig de les roques i la tempesta. Per la seva força es mereix un 8/10.