"El nostre últim estiu a Escòcia": vitalisme familiar

Dues famílies ben diferents de dos germans allunyats pels caràcters i les circumstàncies s'han de trobar dins una casa de la profunda i fotogènica escòcia per celebrar el 75è aniversari de l'ancià i emmalaltit pare. Un germà urbanita, cagadubtes i en tràmits de separació arrossega tres fills inquiets i trapelles amb la seva mare i l'impossible missió de mantenir les aparences de família feliç i unida. El germà que s'ha mantingut a la casa pairal encarna els valors de l'èxit i la tradició. La trobada serà un còctel explosiu de tots els fantasmes amagats i una connexió perfecta entre els tres nens i l'avi.
El triangle que formen els tres germans i les seves magnífiques interpretacions és el nucli central al voltant del qual orbiten totes les altres personalitats que formen aquesta estrambòtica família per acabar més units que mai després de reconèixer i ficar llum als seus secrets i debilitats inconfessables. Al tres caganius se'ls hi ha d'afegir un avi també perfecte (Billy Connolly), uns pares que no desentonen (destacant la Rosamund Pike en la mare) i un tiets en la línia d'un grup interpretatiu britànic i ajustadíssims en els seus papers.
La parella de directors (Andy Hamilton, Guy Jenkin), per a mi totalment desconeguda, ens fan una proposta gens original, però amb un risc evident en l'encert dels personatges infantils i la seva direcció. No cal repetir que és molt difícil encaixar els desitjos del guió amb les interpretacions d'un actor infant. Aquí es converteixen en els autèntics protagonistes i és més que probable que a l'hora del muntatge se'ls hi ha donat més minuts per l'evident encant i atractiu que transmeten sense caure mai en el ridícul i la estridència.
Un missatge emotiu i vitalista (alguns el trobaran amb un excés de sucre), unes situacions desenfrenades ben resoltes i rialleres combinades amb unes interpretacions d'alçada ens fan gaudir d'una estona de bon cinema que no enganya a ningú. Li podreu dir cinema "de diumenge per la tarda" amb un final de traca i mocador exagerat o de no aportar més que correcció i prou. Efectivament, malgrat això no treu que l'entreteniment sanot estigui garantit. (6.5/10).