"Amy": deriva vital i fragilitat

Per cert, abans de començar la ressenya i després de revisar la torbadora i imprescindible  "The act of killing" que tenia pendent, necessito dir que no sé si estem davant l'edat daurada dels documentals però està clar que en els darrers anys s'està animant molt amb uns resultats extraordinaris. Que continuï la festa!!
Asif Kapadia ja va demostrar amb el documental sobre Aitor Senna la seva habilitat per construir biografies emotives al voltant d'un personatge mitificat. L'encerta plenament un altra vegada amb la vida de la malaguanyada Amy Winehouse. No és gens fàcil enganxar-te a la pantalla durant més de dues hores al voltant d'una biografia extensament coneguda i publicada. Algunes filmacions aportades per la mateixa família és la única novetat que ens presenta. La resta es fonamenta en lligar perfectament les seves peripècies vitals amb les seves magnífiques cançons, sense caure mai en la trampa d'un bust parlant i tot embastat en un treball artesanal que converteix al documental en un treball ferm i consistent. La música, sense abusar en cap moment dels seus èxits més populars, et va atrapant mentre es van desgranant les diferent raon que la condueixen fins al fatídic desenllaç en un ampli ventall de causes que li donen al relat una complexitat sense escletxes. No s'assenyala directament a ningú alhora que tampoc ningú se'n lliura. I una mostra és el cabreig del pare en veure el resultat final quan havia recolzat el projecte des d'un bon començament. Amb aquestes eines ben utilitzades s'aconsegueix que l'emoció aparegui en diferents ocasions alhora que la narració avança per una línia biogràfica impecable.
Potser es troba a faltar una mica el paper i el punt de vista de la mare i les dues amigues o és que realment ens trobem davant una mostra d'absolut respecte a càrrec de les tres persones que més van estimar l'Amy?. Perquè a més d'un relat sobre un naufragi autodestructiu o la incapacitat per gestionar i suportar la pressió social i mediàtica d'un èxit fulgurant també estem davant d'una terrible constatació de la colla de voltors que van empènyer al personatge de cap a l'abisme. Amb el seu pare inclòs.
Un poderós i suggestiu treball que ens deixa la intriga d'on hauria pogut arribar una poderosa, torbadora i vibrant veu dins un cos i una personalitat fràgil i vulnerable que s'ha convertit ja en un mite dolorosament escapçat amb una promptitud injusta.(7/10)