"Los exiliados románticos": creixement emocional

Qui no ha pensat mai en fer un viatge amb els dos amics de l'ànima, compartit, sense rumb aparent, únicament amb tres aturades a la recerca de l'amor romàntic i, suposadament, autèntic?. No us creieu, però, que són "ells" els protagonistes. Les autèntiques protagonistes són les tres noies i la música de Tulsa sense la qual la cinta quedaria coixa del tot. Tres estereotips masculins que amb la transparència i la sinceritat pel davant es trobaran amb tres dones que ho tenen tot molt més clar. La màgia i la ferma presencia femenina contrasta amb el patetisme o el ridícul dels personatges que representen tres "homes perduts" amb la síndrome de Peter Pan encara per digerir del tot.
Molt més enllà d'aquesta primera interpretació al voltant dels papers masculins i femenins en allò tan complexe i divers com és l'amor s'ha de destacar l'encant i la fascinació que projecta l'obra al crear una atmosfera atapeïda d'una sincera naturalitat que la fan propera i creïble. Tens la impressió inevitable que acabes de veure una pel·lícula fràgil i lleugera, d'aquelles que et deixen un somriure al llavis, són de bon pair i poca cosa més. Efectivament és així, però si grates una mica comproves en les accions i converses intranscendents com en Jonas Trueba va inserint càrregues de profunditat que no et poden deixar indiferent sense arribar en cap moment al deliri d'un erudit. L'amistat respectuosa, la maternitat i les diferents formes de veure-la, l'acceptació de l'altre o la necessitat del nosaltres en la consecució d'una vida plena serien aspectes que es van tractant sense fer massa soroll tot i que van calant de forma inevitable. Podem afirmar que és gràcies a aquests detalls que, amagats per una capa d'improvisació,  donen prestància a una cinta aparentment insulsa.
"Los exiliados románticos" us podrà semblar incomplerta, deslligada i curta. Malgrat tot no se li pot negar el seu atreviment aportant una mirada innovadora, escenes memorables i un pòsit de fascinació que perdura i creix. Un regal per l'univers emocional i sensorial que no es pot deixar escapar. (6,5/10)