"Bernie": realitat versus ficció, cupabilitat versus inocència

En primer terme cal destacar que estem davant una cinta de l'any 2011 que per problemes de distribució no ens ha arribat fins ara. Tot i això podem contemplar un exercici d'estil d'un director com Richard Linklater en l'inici de la seva plenitud  i un actor com Matthew McConaughey a punt de donar el salt d'una cursa meteòrica amb "Mud" com a punt de sortida.
L'argument se centra en una qüestió vital que sempre ha estat present tot i que ara s'està accentuant. Una persona admirada i exemplar per tota la comunitat durant molts anys coment un crim repugnant i és condemnada. La imatge del presoner es revesteix adequadament amb arguments molt refregats per mantenir la seva reputació. La cinta es fonamenta en fets reals i s'ubica a Texas. Ben lluny d'aquí i tan proper alhora...
El format que s'utilitza és molt lineal i tot va evolucionant poc a poc fins el desenllaç final mantenint un to de comèdia negra lleugera, una mica frívola, enginyosa i juganera. En aquesta darrera accepció podeu intentar diferenciar entre els personatges que s'entrevisten els que són actors i els que són vilatans reals. Per mi ha estat un repte impossible.
Tot i que durant la part central decau la tensió dramàtica s'ha de destacar gratament la capacitat per atrapar-te i "obligar-te" a identificar-se amb el mateix protagonista o amb alguns dels personatges entrevistats. Un moments en els que la part emocional aclapara a la part racional que acaba, com sempre, arribant tard amb freds arguments al tram final quant s'utilitza un peculiar gènere judicial amb crítica social inclosa mantenint el to punyent i incisiu.
No podem acabar sense mencionar un dels fonament de l'obra: la interpretació magistral d'una Jack Black que es fica en la pell d'un personatge real al qual ha pogut conèixer i que li dóna el to adequat i precís que es necessita.
Una cinta prou destacada i que corre el perill de passar desapercebuda. Una aproximació lúdica i mordaç a una realitat que ens desborda per tots costats. Recomanable per a tothom que s'hagi entusiasmat amb el director de "Boyhood" o amb "Antes del atardecer"  (6.5/10)