"Slow west": western pintoresc

Vaig sortir de la sala amb un frase fixada: "quin western més estrany!". Acostumats a la brutícia, el desordre i les granítiques muntanyes de Colorado, ens trobem amb una netedat impecable al costat d'uns paisatges majestuosos i plens de llum totalment diferents als dels clàssics. El relat podria ser el de sempre: aprofitats caça-recompenses, el solitari i bregat protagonista que de tan en tan expressa la seva bondat, el babau immigrant a la recerca de la dona de la seva vida o el venedor ambulant que et desploma en un plis-plas.
Amb els ingredients habituals es construeix una composició prou ferma amb uns diàlegs minimalistes i gairebé poètics, que et van ficant molt poc a poc -potser massa i tot al meu entendre- dins una trama ubicada entre la bogeria romàntica del jove escocès i un aprofitat pistoler. Un viatge ple de perills i obstacles de dos personalitats oposades a la recerca d'un sentit vitalista. El desesperat amant està interpretat per un talentós i prometedor Kodi Smit-McPhee mentre al maligne pistoler el perfila un majestuós Michael Fassbender que inunda la pantalla cada vegada que apareix.
L'acció es combina amb una enginyosa barreja d'humor negre i una patètica innocència que et manté en una agraïda tensió, acompanyada per una música que aporta una enganyosa tranquil·litat. Cada escena està perfectament mesurada en els seus diàlegs, enquadres i transicions amb un resultat d'una aparent senzillesa que embolica un guió profund i detallat. Un guió que es podria traslladar a qualsevol època perquè transcendeix en el temps.
Recomanable pels que vulgueu gaudir d'una aventura mil vegades contada amb un to un pèl estrambòtic i original recolzat en un guió magnífic i un treball tècnic destacat que li atorga, com a mínim, el qualificatiu de prometedor al debut de John Maclean. (7/10)