Rams (El valle de los carneros): essència i vida rural

Viure a Islàndia en un entorn rural, sol i dedicat a la ramaderia deu ser molt dur. Difícil d'imaginar. Si, a més a més, no et parles amb el teu veí i germà des de fa quaranta anys la cosa es posa costa amunt. La traca final al drama el dona una epidèmia de les ovelles que obliga al seu sacrifici i a dos anys de quarantena. Amb aquests ingredients se'ns presenta una obra feta des de la veracitat i la senzillesa. En cap moment es traeix unes essències rurals que massa sovint cauen en el tòpic i la banalització.
La vida dels nostres protagonistes està centrada en el seu ramat. Una història de supervivència i obstinació sense límits. Durant la curta estació estiuenca es fan les reunions de ramaders de la vall pel concurs d'ovella autòctona mentre l'estació freda passa amb l'única companyia d'algun llibre o la radio.
Tot es trasbalsa amb la necessitat de desinfectar els estables després del sacrifici. Els equips veterinaris són vistos com l'enemic malgrat siguin necessaris per superar la contrarietat de l'epidèmia. Una vida en gris, sense color. Treball rutinari, avorrit i ingrat amb una absència gèlida de sentiments o companyonia. La repetició monòtona i ritual empeny unes vides abocades a un hermetisme sense massa vies d'escapament (potser l'alcohol en comptades i perilloses ocasions).
Quant tot sembla petrificat pel gel, reneix un cor latent que bategava allà al fons. Reapareix un caliu que es manté en la memòria més enllà dels quaranta anys passats. El germans són humans i tots dos tenen cops amagats que no aparentaven per a res. Tots dos caminen reconciliats per un objectiu que els uneix en uns lligams ancestrals.
Una pel·lícula mínima, senzilla, sòbria i veraç. Tot plegat potser una mica excessiu, però necessari si no es vol trair l'ànima d'una ruralitat de la qual prové el mateix director. No li demaneu empatia, ni una animada disbauxa. Doneu-li paciència i confiança. El resultat final val la pena. Un retrat contundent que  us deixarà un bon regust per a seva autenticitat. (7/10)