"Mañana": contra la depredació acumulativa

Si "Inside Job" ja va retratar amb encert allà cap el 2010! les causes ben miserables i injustes d'una ciris que encara estem arrossegant, "Mañana" es vol convertir en la cara amable, possibilista i autogestionaria d'una amenaça ecològica i humana que tenim ben a tocar davant dels nassos. Després d'un inici prou catastrofista al voltant del canvi climàtic i les seves conseqüències el documental inicia una sèrie de cinc capítols ben definits sobre agricultura, energia, economia, democràcia i educació mostrant-nos experiències reeixides que han sabut donar la volta al mitjó. Ens aporten solucions a partir d'anàlisi i propostes relativament senzilles d'entendre i que van des de l'opció d'un país com Islàndia que es troba en un procés constituent i participatiu fins les granges urbanes de Detroit, passant pel model energètic de la ciutat de Copenhaguen. Davant una perspectiva catastròfica del model de creixement infinit i letal alhora que acumulatiu i desigual la resposta es busca en models sostenibles, propers i ecològics centrats en comunitats relativament petites.
Amb una estètica "naïf" tan en el tractament del color com en la música que l'acompanya molt perillosament proper a tècniques publicitàries, el documental agafa una poderosa consistència en els seus continguts. Triades meticulosament, les intervencions dels personatges són sempre breus i concises. Van directament al nucli de la qüestió. En concret, dins l'apartat d'educació centrat en el model finlandès, puc dir que he lligat més caps durant els minuts del documental i les paraules d'un director d'escola que amb la lectura de grisos monogràfics descriptius i insulsos.
Potser s'excedeix en el seu optimisme del "soluciona-ho tu mateix", potser amaga els "petits inconvenients" que pots intuir encara que no te'ls ensenyin, potser no parla de les iniciatives d'aquest tipus que han fracassat, però el que no es pot negar és que són casos reals, carregats de pragmatisme i que s'allunyen de postulats utopistes (tot i que la càrrega esperançadora hi és ben present).
Un interessant i molt ben realitzat document ple d'alternatives possibles i provades que aporten alguns camins de sortida... sense oblidar mai "Inside job". (6,5/10)