"Política, manual de instrucciones": seguint una cua de cabell

El document del veterà director Fernando León ens acompanya, moltes vegades seguint una cua de cabell, des de l'assemblea fundacional de Podemos a la tardor del 2014 fins les eleccions del 20N del 2015. Més de 500 hores de gravació per acabar en dues que aconsegueixen captar la teva atenció sense saber massa el perquè. Cal partir de la base que a l'espectador li interessa mínimament la política perquè el format que se'ns presenta és didàctic i expositiu. El dubte que ens pot envair és si s'ha creuat el límit que situï la cinta en el terreny de la propaganda. La meva opinió és que no valorant la importància que pot arribar a tenir aquesta formació en el futur immediat de la política de l'estat, la seva pretensió descriptiva i la qualitat tècnica de la filmació i el muntatge.
Més enllà del debat ideològic, s'aconsegueix mostrar-nos amb una transparència i una autenticitat lloables tot el que succeeix darrera els bastidors abans que tot plegat es converteixi en una realitat que, a més a més, hem pogut seguir en la seva evolució. No us trobareu amb un debat sobre les idees sinó amb una estratègia per ocupar el marc de la indignació que sorgeix del 15M, inicialment d'un amplíssim espectre, i que a mesura que passa el temps i de forma totalment tacticista es va consolidant en un espai determinat de l'arc ideològic.
El director ens fascina amb el que ens explica i també en el com ho explica. El plano repetitiu de la càmera seguint l'esquena del Pablo Iglesias ens dibuixa clarament el lideratge de la formació mentre les paraules i argumentaris del Íñigo Errejon no et poden deixar indiferent per la seva capacitat d'anàlisi i adaptació un pèl populista. Un duet cridat a protagonitzar d'alguna forma el futur de la política del país?. (7/10)