"Happy Valley": allò que passa on mai passa res

El títol el podríem allargar amb un "basat en fets reals" i podríem pensar que es tracta de la versió anglesa de Fargo. Doncs no, la única semblança es que l'acció transcorre en un lloc on la tranquil·litat idíl·lica és gairebé un lema ajustat a la majestuositat del paisatge. Zones on la violència i el crim són paraules que només s'escolten al telenotícies. Un paisatge que amaga una depriment situació dels seus habitants i un drama policial de supèrbia factura.
Catherin és una veterana i corpulenta policia (magnífica la Sarah Lancashire) eficient en la seva feina però, com tots els mortals, plena de racons amagats i contradiccions. La majoria de personatges que se'ns presenten també tenen la seva complexitat. No trobareu perfils plans. Les errades personals i professionals són una constant i la dita "tots tenim nas" s'escau perfectament a tot l'elenc.
Amb una producció perfecta de la BBC, amb un equip actoral d'una solvència impecable i una ambientació acurada se'ns mostra una intriga policíaca en paral·lel a un drama social que retrata perfectament la marginalitat, l'atur o l'explotació amb un realisme creïble sense caure mai en el maniqueisme del bons/dolents o ells/nosaltres que tinc la desagradable sensació que ens està envaint darrerament.
Un altre elements que enriqueix aquesta minisèrie és la seva varietat de trames i de motivacions dels diferents personatges. La malícia o la crueltat no són exclusiva dels perversos delinqüents. La conducta humana té moltes cares i moments. Tots els personatges cauen poc o molt en el costat més fosc encara que sigui per poca estona i tinguin la fortalesa de continuar curant les ferides pròpies o alienes. Una riquesa que va molt més enllà de l'heroi incorruptible i monolític. Un aspecte que les sèries permeten mentre el cinema ho té més complicat.
Una minisèrie en dos temporades que brilla per la seva naturalitat realista, la seva tensió en un crescendo magnífic, unes interpretacions magistrals i ubicada en la profunditat geogràfica del Regne Unit i de la pròpia naturalesa humana. (8,5/10)