"Making a murderer": per ficar-se les mans al cap

Els cas Steven Avery comença quan surt en llibertat després de passar... 18 anys! a la presó víctima d'una "errada judicial". Eufemisme que vol dir que va ser literalment linxat per un cos policial i judicial que li va endossar una agressió sexual. Una vegada en llibertat se li "adjudica" un assassinat i comença un altre calvari.
El tema de les condemnes injustes sembla ser que està agafant una volada fora de mida sobretot per les possibilitats que donen les proves de l'ADN i altres millores tecnològiques al poder contrastar-les de forma fefaent i sense error.
Veus el primer capítol i penses que està molt bé malgrat et preguntes com en podran completar nou més sense caure en la repetició o sense perdre l'interès. A mesura que van passant les hores t'enganxen i no pots deixar-ho fins al final tot i que els tres darrers potser afluixen una mica.
Dues estudiants de cinematografia fan un treball que dura més de deu anys, amb una feina perseverant i metòdica fins crear aquest document que deixa al descobert unes quantes misèries de connivència entre un sistema policial corrupte, venjatiu i retrògrad amb un un sistema judicial que en lloc de cenyir-se al fets es converteix en una mena de deu moralista.
El que podia haver estat un documental fred i analític aconsegueix provocar una de les seves fites: un interès enganxós i una indignació creixent que li va al darrera. I com ho fan tot això? Doncs amb un ritme i un muntatge absolutament mesurats aprofitant tota mena de fonts al seu abast: filmacions pròpies i alienes, programes de TV, àudios de converses telefòniques i dels judicis, una música captivadora i uns silencis premeditats que semblen ubicats com "els moments de pensar".
Llegireu que prenen partit i no ho presenten tot de forma objectiva i és ben cert. Estan al costat el dèbil que no pot pagar-se una defensa que faci justícia i amb la intenció clara de fer d'aflorar una corrupció endogàmica que arriba fins altes capes de l'organigrama. Una vegada vista la sèrie --i no abans sis-plau-- feu unes quantes recerques per tal de comprovar com està el cas d'Steven Avery i altres "errades" judicials. Comprovareu que les mans no volen baixar del cap. (9/10)