"El caso Fisher": ment prodigiosa, vida convulsa i herois

Fer un retrat d'un personatge famós i un prodigi en la seva disciplina sempre corre el risc de no acontentar a tothom. El món dels escacs és tot un univers d'afeccionats que sempre es mouen discretament en el seus campionats i clubs amb els seus propis herois i noms de referència. Uns hi veuen errades "garrafals" en elements d'ambientació i caracterització. Altres veuen una ment pertorbada mentre els més complaents únicament hi troben una persona ambiciosa com qualsevol altra a la recerca d'un objectiu concret. Si a tot això hi afegim unes circumstàncies polítiques extraordinàries i un mitjans de comunicació voraços ens trobem dins els còctel perfecte per deixar-se un grapat d'aspectes sense "donar-li la importància merescuda". Si, a més a més, aquest retrat pretén ser realista i creïble la cosa es complica definitivament.
Edward Zwick (Diamantes de sangre) fa un retrat en el qual intenta plasmar una ment única i genial a cavall d'una personalitat obsessiva a la recerca d'un campionat del món en mans del rus Spassky. Aquesta línia argumental es complementa amb una clara i també insistent recerca d'un heroi mediàtic per poder compensar una autoestima patriòtica en hores baixes per part dels EEUU. Les dues batalles conflueixen en un campionat del món celebrat de Islàndia el 1972.
La tensió competitiva es complementa amb una intriga propera a l'espionatge que es personifica en al figura d'un enigmàtic advocat i assistent magníficament interpretada per Michael Stuhlbarg. Dues línies argumentals clares que no s'acaben d'aprofitar del tot malgrat estiguin ben plantejades. En aquest sentit s'entreveu una tercera, l'amistat amb Spassky, que s'apunta d'una forma molt breu i que podria haver estat un bon puntal de referència complementària.
El caso Fisher (Pawn Sacrifice) és una biografia que es deixa veure, amb un tractament interessant i creïble que mostra amb dignitat la vida d'un personatge únic en paral·lel a la recerca d'un heroi a la mida de les necessitats. (5.5/10)