"Bar Bahar": dones, dignitat i lluita

"Algunos viven en palacios pero Dios sabe como són por dentro"
Nour

Tres amigues israelianes d'origen palestí (un 20 % de la població) que viuen a Tel Aviv s'enfronten des de la seva pròpia singularitat a un seguit de barreres de desigualtat i discriminació aferrant-se a uns vincles de solidària amistat per aconseguir-ho. El conflictes són diversos i estan tractats amb una pàtina de veritat que s'agraeix. Els perfils de les tres són ben diferents i cadascuna s'haurà d'enfrontar a la seva pròpia tessitura. La Laila és una advocada independent i de caràcter lliure fins a l'extrem. Un personatge que valora i cuida de forma obsessiva la seva autonomia personal. Un alter ego d'allò que totes i tots hauríem volgut ser alguna vegada. La Salma ha d'afrontar la seva condició de lesbiana des de la vitalitat i el trencament dolorós amb la seva família que no l'accepta. La Naur és la més tradicionalista de les tres. Estudiant d'informàtica i ja aparellada amb un home del seu poble, ha d'afrontar amb fermesa les exigències del seu promès per lligar-la a una vida sotmesa i dependent. La seva elecció per abandonar la seva ingenuïtat inicial serà traumàtica i la solidaritat de les amigues serà decisiva. A la problemàtica d'una societat masclista i patriarcal present en els ambients rurals però també dins la ciutat s'hi ha d'afegir la lingüística, que suposa la marginació de l' àrab a favor de l'hebreu. Conflictes ben universals en major o menor mesura i que en cap cas es pot dir que no ens incumbeixen perquè es tracti d'un altra societat.
L'afany de la directora és de construir un missatge de denúncia sòlid i ho aconsegueix de ple però també deixa de banda algunes trames paral·leles que enriquirien el contingut. Personatges que demanen volar més alt i queden una mica arraconats. Pel que fa l'ambientació, les interpretacions i el ritme de la cinta, amb la seva música com elements cabdal, són d'una solidesa i una energia que no et pot deixar en cap cas indiferent.
He de confessar que aquesta visió més quotidiana i real de la vida de la comunitat àrab dins un Israel plural i multicultural encara no l'havia vist en cinema. Al menys no ho recordo. Ja sigui per aquesta raó i per la força cinematogràfica de lluita feminista en un entorn d'amistat i solidaritat que traspua "Bar Bahar" ja val la pena atansar-se a la sala. (7/10). (Tall de vídeo del programa "Dias de cine" )