"Black mirror": foscos reflexos dels nostres fantasmes

El retorn de "Black Mirror" amb sis episodis d'una tacada després d'una llarga espera de dos anys ( o tres si tenim en compte que al 2014 només vam poder veure un especial de Nadal) ha estat una de les sèries que he gaudit amb més entusiasme. No és tracta de ciència ficció i queda clar que, tal i com deia el seu creador Charlie Brooker, que estem parlant d'un futur de "pantalles negres" que "pot arribar en deu minuts si som prou sapastres". De fet ja s'està dient que algunes de les profecies de la primera temporada ja s'han fet realitat. Haurem de parar compte!. El episodis són independents i amb temàtiques diverses. Hi ha una mica de tot: terror autèntic (T3E2), faules al·legòriques (T1E02), faules fantàstiques marca de la casa (T3E01), història en capes superposades en un joc d'intriga que gairebé és un pel·lícula (T3E06), episodis amb solucions tecnològiques a la mort o una genial sàtira política que ja és una icona clàssica (T1E01). Podeu veure aquesta selecció amb espòilers.
L'objectiu de la sèrie en aquesta tercera temporada es compleix amb escreix. A partir d'una proposta de qualitat en la seva producció ens provoca un desassossec que ens fa remenar inquiets damunt el sofà i a apartar amb una mica d'espant el telèfon mòbil que tenim al costat. Sis episodis plens de sàtira obscura i desencadenadora de reflexió sense deixar en cap moment de sorprendre i tensionar la trama. Cap dels sis desentona i tots ells es recolzen en una direcció sense estridències i un repartiment d'una professionalitat admirable on el contingut i desenvolupament del guió té la suficient fortalesa per no necessitar en cap moment d'artificiosos efectes especials. Si he de destacar-ne algun em quedaria amb "Caida en picado" (Nosedive, T3E01) per la seva actualitat imminent o el regal que tanca la temporada, "Odio nacional" (Hatet in the nation, T3E06) per la seva intriga al voltant de les nanotecnologies i el control, ja sigui governamental o d'empresa privada, que es pot exercir sobre les voluntats dels "ingenus usuaris".
Confirmada la quarta temporada de sis episodis pel 2017 només ens queda desitjar que es mantingui el bon ofici del que hem vist fins ara d'una sèrie que està en el camí per convertir-se en un clàssic (8.5/10).