"Maria (y los demás)": retrat d'un ajornament


Maria viu una rutina que la te ocupada totes les hores del dia tenint cura del seu pare vidu i malalt, treballant de dependenta en una llibreria, amb una vida social  i amorosa prou interessant i amb l'escriptura d'una novel·la com a fita que s'allarga massa. Tot canviarà quan el seu pare es cura de la malaltia i es vol casar amb una infermera.
Una Barbara Lennie tocada per les fades i que recordem per "Magical girl", interpreta de forma magistral un paper ple de contradiccions, rabietes i baralles aconseguint donar-li a la Maria una empremta propera plena de credibilitat i naturalitat. Amb una aparença lleugera i immadura se'ns presenta un camí ple d'ensopegades que culmina amb l'inici d'una maduresa profunda que s'afronta amb valentia i decisió. La quotidianitat d'una família àmplia amb tota la seva diversitat se'ns presenta davant nostre a través dels ulls d'una noia que, sense oblidar en cap moment la imprescindible ironia, afronta un camí decisiu de la seva vida sense aparcar els seus somnis ni amagar sota la catifa ni l'abnegació ni els conflictes familiars que van sorgint.
El director novell Nely Reguera aconsegueix una obra notable cuidant moltíssim totes les interpretacions amb diàlegs plens de quotidiana honestedat, amb situacions creïbles i sense estridències donant a la cinta un aura d'autenticitat propera.
Trobareu una perfecta combinació entre drama i comèdia que ens submergeix en les vivències intimes i reals d'una protagonista amb la seva família en un moment cabdal de la seva vida. Una cruïlla que s'afronta des de la més estricta i sensible humanitat evitant encertadament qualsevol cosa que s'assembli a la heroïcitat. (7,5/10)