" Yo, Daniel Blake": persona i no usuari


"Quan han conquerit el llenguatge ja estem vençuts"
Ken Loach

La frase de la capçalera la trobareu en aquesta entrevista que val molt la pena llegir.
Ken Loach torna amb 80 anys a les esquenes amb ànims renovats i disposat a destapar les vergonyes més patètiques d'una organització social i laboral que segurament no va ni preveure G. Orwell en el seu imaginari distòpic de "1984". El veterà director agafa una història simple i curta, la vesteix d'humanitat i ens mostra una realitat senzilla, plana i coneguda però carregada d'una força innegable. Com ho fa tot això? Doncs amb uns diàlegs molt treballats, una realització acadèmica però impecable i una direcció d'actors que excel·leix veracitat.
El seu relat, com altres vegades, parteix d'un personatge enfrontat a una adversitat plena d'injustícia i mancada de qualsevol compassió. Un fatalisme que alguns consideren exagerat i repetitiu però si gireu la mirada segur que en trobeu de similars o pitjors. Repetir allò de la realitat superant la ficció ja es es una mica vergonyant i pesat. El nostre protagonista s'enfronta a un bucle burocràtic dissenyat per complaure les estadístiques i els indicadors. Un embolic que més que mai fa pensar en la necessitat immediata d'una renta bàsica incondicional i universal que retorni a les persones aquella dignitat ciutadana que sistemàticament ens la capgiren capturant el llenguatge solidari i emancipatori per convertint-lo en una depravada competició entronitzadora de l'èxit.
Tornat al cinema, crec que estem davant una de les millors obres de la filmografia del director. S'aconsegueix una sincera empatia amb tots els personatges més enllà de la consigna pamfletària i situant-se encertadament del costat més humà i captivador. Cinema amb totes les lletres i que fugiré de qualificar-lo de necessari o reivindicatiu. Ken Loach ja fa molt temps que està per sobre d'aquestes simplicitats. Una Palma d'Or ben merescuda tot i que no hi hagi cap innovació estilística. (7,5/10)
PD: posats a recomanar hi ha una joia de quatre episodis que porta per títol "Days of Hope" on un  joveníssim director ja apunta tot el que esdevindrà.