"Anthropoid": impecable relat històric

Em decideixo anar a veure-la pel bon record que em va deixar Sean Ellis per la seva darrera obra "Metro Manila" i no me'n penedeixo. Tampoc coneixia aquest episodi que potser no va ser transcendent en l'evolució dels fets històrics precedents a la IIa Guerra Mundial però tampoc se'ls pot qualificar de minúsculs.
Tot comença amb l'ocupació del territori Txecoslovac a partir del acords de Munic de 1938 amb el fantasiós objectiu de frenar la bogeria militarista d'un règim nazi totalitari. L'acció de la pel·lícula comença al 1941 quan dos soldats txecs arriben amb paracaigudes per contactar amb la resistència de Praga i dur a terme l'assassinat de Reinhard Heydrich, sobreanomenat "El carnisser de Praga"  per ordre del govern a l'exili ubicat a Londres.
A partir d'aquest aterratge el relat se centra en la preparació de l'atemptat i les relacions entre els diferents membres de l'escamot i del grup de recolzament de la resistència dins la ciutat. En base a unes impecables interpretacions, entre les quals destaco un Cillian Murphy tocat per les fades, una reconstrucció fidel dels fets i unes escenes d'acció d'una veracitat impactant podrem gaudir d'una història amb personatges plens d'humanitat i prou tensió dramàtica per endur-nos un bona impressió cap a casa.
"Anthropoid" és una cinta prou rodona sense arribar a ser memorable. Una obra que no planteja els fets des de la immaculada heroïcitat, deixa ben clars els problemes interns del grup, amb dissidències incloses, obre una petita escletxa a l'amor i l'amistat i mostra obertament el dubtes i pors inevitables dels protagonistes a l'hora de valorar les conseqüències dels fets, tal i com així va ser, sobre persones innocents. No us decebrà en cap moment si us interessa mínimament la temàtica. (7/10)