"Comanchería": western social i delirant

Dos germans, un recent divorciat i l'altre ex-presidiari,  han de fer net amb el deute de la seva mare recent traspassada per evitar que els voltors dels bancs es quedin amb el ranxo de la família. La opció que trien està prou ben pensada però les coses no surten com volen.
Des de l'Amèrica profunda cremada pel sol i arrasada pel voltors financers se'ns presenta una autentica patacada de còlera que t'atrapa i t'encongeix el cor. Un drama intens presentat com un western amb una trama policíaca ben lligada i amb tocs d'humor negre de temàtica racista que poden ferir les sensibilitats més subtils. Podríem dir que aquest darrer aspecte és la marca d'identitat de la cinta a càrrec del policia protagonitzat per un eloqüent Jeff Bridges . Un agent a punt de jubilar-se que tracta al seu company de feina d'una manera molt particular per dir-ho d'una forma benèvola.
Amb un guió sòlid i ocurrent es va desgranant tota la trama fins un final propi d'una road movie amanit tot amb una música escaient d'un inspirats Nick Cave i Warren Ellis. Personatges ben construïts que es dediquen a sobreviure defensant una propina de 200 $ entre l'amargor i l'infortuni. Personatges esculpits en la fatalitat i que s'han convertit en víctimes d'un somni americà esclau d'una estafa financera aclaparadora. Comanxes "enemics de tothom" que amb el posat texà i sempre amb un arma ben a prop fan del "campi qui pugui" una forma ben simple i salvatge d'entendre l'existència.
La justa i enginyosa combinació d'uns ingredients prou coneguts --sentit de l'humor, acció ben dosificada, interpretacions notables i música evocadora-- aconsegueixen construir un producte impactant que malgrat la cruesa que destil·la deixa un racó per l'esperança. Són els temps que ens ha tocat viure.(7.5/10)