"El día más feliz en la vida de Olli Mäki": la fragilitat d'un lluitador

La cinta que avui ens ocupa demostra que no tot està filmat al voltant del món de la boxa. Hi ha títols per a tots els gustos basats en una èpica més o menys dramàtica al voltant de la dualitat victòria-derrota i el seu reflex vital. La narració d'una part molt concreta de la vida del púgil Finlandès ens mostra la senzillesa i vulnerabilitat d'un home fràgil i emotiu que no acaba d'acceptar el seu paper d'heroi nacional i que la insistència d'una TV incipient no el deixa concentrar. Estem a l'any 1962 i el nostre protagonista ha de disputar el campionat del món de pesos ploma dins un estadi abarrotat al mateix temps que se'n dona compte de la importància profunda de la seva estimada.
El repte aconseguit de la pel·lícula radica en mostrar de forma propera la cara més humana i subtil d'un personatge que per definició s'ha de mostrar granític i agressiu. La boxa s'alimenta d'aquesta imatge i amaga la més mínima mostra de vulnerabilitat per molt humana i comprensible que sigui. Ollï és sensible i amable, sense una ambició desmesurada i sempre molt pendent de l'estat d'ànim de la seva parella. Una persona que entén perfectament que la vida real està fora del quadrilàter. La boxa és més una feina en la qual s'esforça al màxim i no una oportunitat única per prosperar i aconseguir tocar el cel. Amb un blanc i negre una mica retro però clar i nítid alhora el director Juho Kuosmanenens ens apropa a un personatge que intenta ser mínimament feliç a través de la humilitat i el propi coneixent més enllà de les pressions externes carregades de banals expectatives. Un personatge que aprecia passejar vora el riu, anar en bicicleta o llençar pedres dins el llac i és conscient de la importància d'aquests moments, de cultivar-los i procurar que perdurin.
Podreu trobar una obra poc convencional, propera i que compensa la seva falta de tensió dramàtica amb una ironia molt subtil i una recerca íntima de l'essència d'una vida a les antípodes d'una èpica mediatitzada i fugissera o d'una ambició descontrolada.  (7/10)