"Your name": fantasiosos dualismes

Mitshuja és una noia adolescent que viu en una zona rural del Japó amb la il·lusió que el pas d'un cometa trenqui la vida avorrida i insulsa que porta. Aquest fet coincidira amb la sorpresa que s'intercanvia el cos amb Taki un noi de Tokio de vida atrafegada i intensa. Quant tots dos se'n donen compte començaran una comunicació via mòbil que els farà insistir amb la voluntat de trobar-se realment alguna vegada. En aquest camí naixerà una innocent història d'amor basada en una empatia necessària: quan un està dins els cos de l'altre no pot cometre errors garrafals que després s'hagi de pagar injustament.
A través d'aquesta trama d'una confusió aparent i que no deixa de ser una comèdia romàntica ben simple, es van mostrant tota una sèrie de dualismes contrastats a la recerca d'un cordial enteniment. Les diferències corporals i sexuals noi/noia es tracten amb una certa ironia de forma superficial mentre la dualitat urbà/rural evoca a realitats oposades i riquíssimes en les seves peculiaritats. Finalment la dualitat realitat/ficció que es contraposa contínuament dins un límits volgudament desdibuixats i es converteix en l'autèntic tronc vertebrador de la trama.
El costat diabòlic que porto dins m'està dient que la deixi ben galdosa perquè es tracta d'una empanada ensucrada que te la intenció premeditada de ser una cinta bonica, bella i dolça. I està clar que ho aconsegueix mentre transmet un missatge prou interessat i necessari al voltant d'una comprensió mútua. La empatia no és pas una emoció que desbordi en l'adolescent o en la societat en general. Benvingut sigui aquest il·lús desig de comprendre, consolar i ficar-se en la pell d'un altra persona amb una actitud oberta i juganera alhora.
Pel que fa les formes i la estructura de la cinta no es pot demanar molt més. Una animació espectacular que embolica perfectament uns salts continus en el temps i en les localitzacions que donen a la obra un dinamisme intens i remarcable. La música és la típica que es pot esperar però no se li pot negar al seva força.
Si us deixeu portar per aquell cor immaculat que segur encara mantenim gaudireu d'una producció impecable que es converteix en un monument a la fantasia per tal d'aconseguir convertir en immortals aquells moments compartits de felicitat dins el frenesí d'una vida fugaç i un temps implacable. (8/10)