"Feud: Bette and Joan" (TV): el cinema per dins

A partir dels conflictes entre dues actrius sublims (Bette Davis i Joan Crawford) durant el rodatge d'una obra mestra del cinema (¿Que fue de Baby Jane?) se'ns mostra d'una forma magistral les baralles entre elles en paral·lel al que era la gran industria del cinema en la seva cúspide i el seu declivi posterior.
Jessica Lange i Susan Sarandon s'encarreguen de donar-los-hi vida. I de quina manera ho fan!. Sembla que s'hagin submergit intensament en les seves essències i que les dues estiguin posseïdes per l'esperit de les originals. Veure dues monstres de la interpretació fent els papers de dues icones de la història del cinema és com el miracle de la resurrecció. I si no us ho creieu ho podeu comprovar en aquesta magnífica comparativa  entre les escenes de la pel·lícula original i les rodades a la sèrie.
Però tot no es queda en els papers impecables de les dues protagonistes. Els actors i actrius que completen el grup interpretatiu està perfectament al nivell. La direcció i el guió ens enganxen amb una habilitat admirable gracies a unes anades i tornades temporals que exclouen l'avorrida linealitat. La mateixa banda sonora, especialment la del darrer capítol, és evocadora i força eloqüent. La producció i direcció artística propis de la marca HBO no deixa passar ni un detall. No seria estrany, doncs, que el premis li comencin a caure en diferents apartats a banda del magnífic treball d'interpretació.
Tot i que la sèrie pren una mica de partit per una de les dues no deixa de plantejar perfectament la contraposició de caràcters i formes de ser. L'arrauxada, impulsiva i genial  Betty Davis davant la metòdica, racional i igualment genial Joan Crawford. Dues formes d'actuar i d'enfrontar-se a la vida amb tot el que implica per la gent i la família que els envolta. Que cadascú tregui les seves conclusions sempre que es deixi seduir per la penetrant intensitat d'una sèrie que es pot convertir en una de les millors de l'any. (8/10)