"Paula": intensa i senzilla

Paula Becker va ser una pintora d'inicis del segle XX que va tenir el suficient coratge i empenta per sortir del camí trillar dels pintors alemanys i anar a buscar el seu propi estil a un Paris que bullia art per tot arreu. Va morir als 31 anys amb una obra important i unes perspectives equiparables a qualsevol dels pintors expressionistes de l'època.
La pel·lícula està centrada en una primera meitat en les vivències d'una jove pintora que conviu en una comunitat artística molt ortodoxa pròxima a Bremen. Allí coneix a Otto, un altre pintor naturalista que serà un dels pocs que reconeixerà i recolzarà el talent de la Paula. Una part on apareix l'amistat, la convivència, el treball amb els pinzells o els comentaris masclistes. També es fa un relat d'un personatge que vol viure la seva vida com a pintora i en cap moment se sent una revolucionària alternativa. Es casa amb l'Otto i després de cinc anys d'ensopida vida domèstica decideix marxar a París. Aquí comença una segona part molt més convulsa i problemàtica a la recerca de la seva pròpia identitat, sense parar de pintar i sense vendre ni un quadre.
Amb un estil auster però molt detallat i ben pensat el director combina amb encert les vivències i sentiments personals amb les ànsies de realització pictòriques d'una persona que necessita expressar-se sense les cotilles academicistes de l'època. No hi ha estridències ni xocs de trens. Els inconvenients i conflictes es presenten sense exagerar. De vegades resulta una narrativa plana i ensopida però tot això es compensa amb una fotografia excel·lent i uns enquadraments realment ben trobats. Gràcies a aquests atractius i la interpretació esplèndida de la protagonista la durada que supera les dues hores no arriba a fer-se carregosa.
Podreu gaudir de la biografia d'una pintora sense que us calgui ser especialistes en Història de l'Art, podreu intimar a una persona a la recerca de la seva autorealització, a la recerca de nous camins. És la llibertat. Tan senzill i tan complicat alhora. (6,5/10)