"Chavela": estrips de pura vida

Documental que pot servir perfectament per introduir-nos en la figura de la Chavela Vargas o aprofundir en la seva línia vital en cas que ja la coneguem. A partir d'una entrevista inèdita filmada als anys 90' es van presentant de forma cronològica i convencional els diferents episodis de la seva vida des d'una breu i desafortunada infància a la natal de Costa Rica, els seus inicis a un Mèxic glamurós, la seva tendència a acabar-se sempre tota la botella ja sigui d'enamorament o de Tequila i, finalment, la caiguda i resurrecció de l'abisme en el qual l'havia abocat l'addicció a l'alcohol.
Una biografia cantada i viscuda amb la intensitat d'una ànima adolorida i indòmita. Entrevistes de personatges que la van conèixer, imatges i, com no podia ser d'un altra manera, bocins de cançons que no et poden deixar mai indiferent per la seva profunda commoció. A cada interpretació hi deixa la pell i et convenç amb contundència de que tot el que expressa la lletra ella ho ha viscut amb intensitat. Lletres de ranxeres que es converteixen en himnes a la desolació, a la solitud o al desengany.
La cinta manté un to que va a la recerca d'un relat biogràfic sobre la persona sense aprofitar-se de forma sensacionalista de les seves extravagàncies i excessos. Encerten les directores en mostrar-nos més a les persones més properes que ens destaparan un costat molt més íntim, indòmit i vulnerable per aconseguir dibuixar tots els perfils més amagats i difusos de la Chavela.
El resultat final és un admirable retrat d'una lluitadora, una persona que cantava i vivia sense embuts ni mesura, d'una artista amb un reconeixement molt posposat que va saber reviure sobre les cendres i que ens ha deixat un repertori de cançons memorables. Un retrat fet des de l'admiració i el reconeixement sense caure mai en l'adulació excessiva. Un retrat necessari per a un personatge únic. (7/10)