"En este rincon del mundo": madurar en mig de la guerra


Suzu Urano és una noia japonesa de 18 anys que li agrada molt el dibuix i que viu feliçment amb la seva família a la Hiroshima precedent a la IIa Guerra Mundial. Es casa de forma acordada amb un oficial de la marina que viu a la ciutat portuària de Kure. Un matrimoni de conveniència que s'acaba entenent malgrat els entrebancs. Una vida tranquil·la i afortunada que es veu progressivament enfosquida per una derrota humiliant que arriba després d'una penosa resistència col·lectiva a base de racionaments i visites repetides al refugi.
Dues hores d'animació exquisida al voltant d'una vida abocada a la inclemència de la pèrdua i un dramatisme ferotge que caldrà superar aferrant-se a qualsevol raig d'esperança que es pugui atrapar. Una esperança que por sorgir de la pròpia imaginació o del recolzament mutu dins la desesperació. Una cinta que ens mostra una dolorosa deriva des d'una monotonia tradicional, rutinària i feliç fins una cruel i angoixant destrucció producte d'un barbar holocaust nuclear.
Un contrast colpidor que s'acaba convertint en un elogi a tirar endavant a pesar d'estar vivint en mig de la més cruel de les tragèdies passant per un retrat també impactant sobre la capacitat per mantenir la fidelitat i el cor ferm en nom d'una causa perduda i delirant basada sobretot en la lloança de la tribu i la fòbia cap a l'enemic.
El periple d'una Suzu innocent, submisa i feliç (?) amb els seus dibuixos acolorits i alegres fins la Suzu immersa dins la tragèdia queda perfectament reflectit per una animació manga tradicional feta amb un  perfeccionisme i una elegància refinada. Tot i que ja ha caigut de la cartellera la podeu anotar a la llista de pendents. (7/10)